A terheléses vércukorvizsgálat értékelése

Az egészségmegőrzés és a betegségek korai felismerése mindannyiunk számára fontos. Az életmódunk és genetikai hajlamunk függvényében számos egészségügyi probléma kialakulhat, például a cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia. A vizsgálat után, milyen eredmények születnek és milyen terápiás megoldás lehet a megfelelő.

Inzulinrezisztencia

A cukorterheléses vizsgálat, más néven orális glükózterheléses teszt (OGTT), egy laboratóriumi vizsgálat, amely során a páciensnek meghatározott időpontokban vérmintát vesznek. A vizsgálat célja, hogy meghatározza, hogyan reagál a szervezet a glükóz terhelésre, azaz a szénhidrátok bevitelére.

Az első és legfontosabb lépés, hogyha el szeretnénk végezni (vagy az orvosunk kiírja) a vizsgálatot, mindenképpen tudatosan készüljünk fel rá.

Hiszen ha nem készülünk rá megfelelően, vagy a vizsgálat nem az ideális körülmények között zajlik akkor téves eredményt is kaphatunk!

Az eredmények értékelése

Vizsgálat után, megkaptuk az eredményt és nagy kérdőjelekkel állunk, hogy mégis mi a diagnózis, hogyan kell értelmezni az eredményt. Hiszen a referenciatartományok nem minden esetben szerepelnek a laboron.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a cukorterheléses vizsgálat eredményét mindenképpen lássa a beküldő orvos, vagy saját orvosunk és vele is egyeztessük az eredményeinket és ne kezdjünk magunknak diagnózist felállítani. 

Az alábbi leírással segítséget, támpontot szeretnék nyújtani abban, hogy a laborleletet, hogyan is kell értelmezni, melyik eredmény mire utalhat és mikor kell abban gondolkodnunk, hogy minket is érint az inzulinrezisztencia!

Fontos kiemelni, hogy a 3 pontos vérvétel (0, 60 és 120 perces vizsgálat) nem mindig adja meg a teljes képet, így célszerűbb egy 5 vagy 6 pontos vizsgálatot is elvégezni (0, 30, 60, 90, 120, és 180 perces vizsgálattal).

Minden eset egyedi, a meglévő terápiákat, kezeléseket mindig figyelmbe kell venni a labor értelmezéséhez.

HOMA index

A HOMA index egy rövidítés a "Homeostasis Model Assessment" kifejezésből, ami magyarul az "Homeosztázis Model Alapú Értékelés" vagy "Homeosztázis Modell Alapján Végzett Elemzés" jelent. Ez egy számított érték a vércukorszint és az  inzulinszint alapján. Az eredmény egy egység nélküli szám, és minél magasabb az érték, annál nagyobb az inzulinrezisztencia kockázata. A HOMA index hasznos eszköz lehet az inzulinrezsitzencia kockázatának becslésére, de a vécukor és inzulingörbe alakulása sokkal informatívabb és jobban megadja az eredményt.

Vércukorszint

Éhomi (0 perces) vércukorszint

Ha már az induló érték is magas ( 6 mmol/l feletti) sok helyen el sem végzik a terhelést, mert ez már önmagában károsodott cukorháztartásra utal.

Ha túl alacsony a vércukorszint az arra utal, hogy este túl sok inzulin termelődhetett. Rossz vacsora, vagy rosszul beállított gyógyszerek is okozhatják.

A legjobb ha az induló éhomi értékünk 4-essel kezdődik.

1 óra (60 perces) vércukorszint

Optimális ha 2,5 mmol/liter alatt marad a vércukoréték emelkedése. Tehát ha van egy 4,1 mmol/l induló értékem akkor a 60 perces 6,6 mmol/l-ig elfogadható.

2 órás (120 perces) vércukorszint

Lehetőleg a kiinduló érték közelébe menjen vissza, de ne essen be az alá! 

Inzulinszint

0 perces induló érték

Legyen 10 mU/L alatt. Ha ennél magasabb érdemes mellette kortizol szintet is nézni és az alvást megvizsgálni.

60 perces inzulin érték

50 mU/L környékéig jó. Ha csak a 60 perces érték magas és minden más eredmény rendben van, gyakran ételintolerancia van a háttérben. 

Ennek kell a legmagasabb pontnak lennie, és innen csökkennie az értéknek.

120 perces inzulinérték

25 mU/L alatt ideális. Ha látunk csökkenést a görbében, de nem megy vissza a kívánt érték közelébe az inzulinszintünk az egy elhúzódó inzulinválaszt jelent.

Előfordulhat, hogy a legmagasabb érték a 120. perces eredményben következik be és innen csökken szintén egy elhúzódó inzulinválaszt jelent.

Ha azt látjuk, hogy a 120 perces szintünk pedig magasabb mint a 60 perces, akkor érdemes egy 180 perces vizsgálatot is elvégezni, mert ez már késői inzulinválaszt jelenthet. 

Miért lehet eltérés az orvos általi diagnosztikában? 

Laboronként más határértékekkel dolgoznak. A fenti példa, egy általános elemzés, ha a labor saját határétékekkel dolgozik akkor azt kell figyelmbevenni.

Mit tegyek, ha beigazolódott az inzulinrezisztenciám?

Mindenképpen változtass az életmódodon, lépj kapcsolatba velem és segítek elindulni. Illetve csatlakozz egy támogató közösséghez, a Facebook csoportunkhoz!